From matter to advanced materials

Office
© SGI 2014

Az anyagtól a korszerű anyagokig

Minden anyagból készült

Forró nyári este volt. Max és Lily az irodájukban lebzseltek. Max internetezett míg Lily egy regényt olvasott. Az ihletettség pillanatában Lily becsukta a könyvet.

Nézz magad körül! – bátorította Maxet Lily a bőr forgószékének kényelméből. – Hány különböző anyagot tudsz felismerni?

Max felhúzta a szemöldökét és ásított.

Komolyan! – mondta Lily.

Max bódult arccal felkelt és elkezdte számolni:

– Lássuk csak, van fa, fém, gyapjú, kő…

Ezek közül melyik feldolgozott és melyik nyers? – kérdezte Lily.

Nos, ez attól függ, hogyan értelmezzük. A bőr, amin ülsz, feldolgozott. A fa is, amiből az asztalod készült, ugyanakkor kevésbé feldolgozott, mint a papír. De mindegyik így vagy úgy feldolgozott. Nem az erdőben ülünk! – felelte Max.

Leült, Lilyre nézett és megkérdezte tőle, mi tette olyan érdekessé az őket körbevevő holmikat.

– Valamit olvastam… Csak elcsodálkoztam, milyen lenne az élet anyagok nélkül – válaszolt Lily álmodozva.

Korszerű anyagok a mindennapjainkban

Jobban tennéd, ha azon gondolkoznál, milyen lenne az élet korszerű anyagok nélkül – felelte Max elővéve a zsebéből egy új mobiltelefont és felmutatva a memóriakártyát. – Látod ezt? Egy terabyte tárhely egyetlen borsószemnél is kisebb chipen. Több mint 1000 órányi nagyfelbontású videót lehet rajta tárolni. És nézd ezt – vette ki az akkumulátort meglengetve a lány előtt –, ez kinyeri a nap, a mozgás energiáját és hetekig kitart. Nem emlékszek, mikor fogyott ki utoljára az akkumulátorom.

Lily bólintott és rámutatott, hogy a korszerű anyagok időnként megtalálhatók az emberi testben: a kontaktlencsétől kezdve a stentig és művégtagig. Valamiféle buzgósággal megemlítette még, hogy a naptejek nanoszemcséket tartalmaznak. Az emberi hajnál 10000-szer vékonyabb piciny szemcsék képesek szélesebb UV tartományban védelmet nyújtani, mint a hagyományos naptejek. Max másrészről inkább volt érdekelt azokban a korszerű anyagokban, amik maximalizálják a számítógépek, autók, mobil telefonok és napelemek teljesítményét. Lily-t is érdekelték a napelemek, mint megújuló energiaforrások. Őt mindig is foglalkoztatták a zöld technológiák. És csak beszéltek és beszéltek, majdnem versenyezve, ki tud több korszerű anyagot hozzátenni a beszélgetéshez.

Tudod, mit kéne? – vetette közbe Max. – Feltérképezni valamennyi korszerű anyagot, amik újraformálták a világunkat, gyorsabbá, erősebbé, olcsóbbá és hatékonyabbá téve azt.

És egészségesebbé valamint fenntarthatóbbá – tette hozz Lily.

– Tehetnénk egy körutat Európában, hogy megnézzük azokat a technológiákat, amik korszerű anyagokon alapulnak és forradalmasították az életünket – mondta Max, majd újra felnyitotta a laptopja képernyőjét és eszeveszett gépelésbe kezdett, lehetséges célpontok után keresve.

De várj csak, mit is értünk korszerű anyag alatt? – vetette fel Lily.

Mely anyagokra illik a „korszerű anyag” cím?

Tudod, szuper anyagok, extrém nagy képességgel valamely tulajdonságot illetően – válaszolt Max.

Úgymint? – erősködött Lily.

Ultra erős anyagok… Vagy szupravezető anyagok, amik az elektromos energiát nulla ellenállással vezetik. Vagy azok, amik nem szeretik a vizet, vagy erősen taszítják azt, a szuperhidrofóbok. Vagy a nanoanyagok, amiket az előbb mondtál, azok, amik a naptejben vannak: nanoszemcsék továbbá nanorétegek, nanocsövek és nanodrótok – Mondta Max.

Mi a helyzet azokkal, amik a természetet utánozzák? Az emberek mindig is másolták a természetet a technológiák kialakításakor. A madarak repülést lehetővé tevő tanulmányozásától a strukturális színezésig, aminek köszönhetően elhagyhatók az ártalmas festékek és fehérítők – folytatta Lily.

Bizony, a biomimikri köztük van – értett egyet Max, folytatva a gépelést.

És a különleges anyagok, mint alakemlékező ötvözetek, tudod, azok az anyagok, amik emlékeznek egy bizonyos alakra, és visszanyaerik azt, amikor szükséges – tette hozzá gyorsan Lily.

Akkor ezeket valamint szeretném ezeket – motyogta Max majd lelkesen felkiáltott: – Megvan! Európa, jövünk!

Lily nézte őt, ahogy online bejelentkezett.

Ez gyors volt – jegyezte meg.